Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Ciparkūku vai burtu kūku trakums pasauli pārņēma pēc Izraēlas kondiotores Adi Klinghofer sociālos tīklos publiskotajām ciparu un burtu kūkām, ar ko viņa bija slavena tobrīd vēl tikai lokāli.
Taču ilgi pirms Adi kulināros brīnumus ieraudzīja pasaule, Latvijā jau gatavoja ciparkūkas. Šādu kūku cepšana ir viena no Fizmatu tradīcijām – pirms Ziemassvētkiem kādā vakarā fizmati satiekas un visi kopīgi cep piparkūkas ciparu formā, lai varētu tās dāvināt citiem.
Izraēļu konditore Adi gan neatklāj, tieši kādu mīklu un krēmu izmanto savu kūku cepšanai, taču kūku cepēji ir radoša tauta un šai kūkai piemēro visdažādākās receptes.
Šo kūku var gatavot gan no biskvīta mīklas, izcepot veselu biskvītu un tad izgriežot vajadzīgo formu jau no gatava biskvīta, vai arī no cepumu mīklas, kad burts vai cipars tiek piegriezts vajadzīgajā izmērā uz mīklas.
Pēc manas pieredzes, labāks rezultāts iegūstams no cepumu mīklas, jo tad ciparu kūkas malas ir glītākas un arī krēms labāk notur virsējās kārtas. Taču arī cepumu mīklas receptes, no kā cept šo kūku, ir dažādas : klasiskā smilšu mīkla, aplesīnu cepumu mīkla, meduskūkas mīkla, šokolādes medusūkas mīkla.
Mums kā medusmīļiem, ciparkūkās vislabāk garšo medus cepumi.
Mīklai katliņā ieliek cukuru, medu, sviestu, olu un uzkarsē (bet nevāra).
Tad pievieno sodu, samaisa, noņem katliņu no uguns un kārtīgi uzputo.
Ļauj atdzist.
Miltus samaisa ar sāli un pa nelielai porcijai piemaisa pie olu medus masas.
Ļauj mīklai atdzesēties ledusskapī.
Uz papīra uzzīmē burtus vai ciparus, un tos izgriež, lai izmantotu kā šablonu.
Mīklu izrullē, uz tās uzliek papīra šablonu un ar asu nazi izgriež vēlamo formu. Ja burts vai cipars ir paliels, tad drošāk ir rullēt un izgriezt formu uz cepamā papīra un pārcelt to uz cepamplāts ar visu cepampapīru, lai pārceļot nesabojātu izgrieztā cepuma vai burtu formu.
Kad burti vai cipari izcepti, var ķerties pie krēma gatavošanas. 100 g saldo krējumu ielej katliņā un uzkarsē, (bet nevāra). Kad tas ir uzkarsis, to pārlej pāri gabaliņos salauztai baltai šokolādei, un maisa, kamēr šokolāde ir izkususi.
Saputo 400 g saldo krējumu un pēc tam tajā ieputo 400 g Mascarpones sieru un izkausēto balto šokolādi.
Ievārījuma pildījumam katliņā samaisa ievārījumu ar cieti, un uzliek to uz uguns karsēties. Tikko masa sāk biezēt, to noņem no uguns.
Uz kūkas apakšējās kartas ar konditorejas maisiņu uzspiež krēma rozītes. Tukšajās vietās ar citu konditorejas maisiņu iepilda ievārījuma rozites. Uz krēma un ievārījuma rozītēm uzliek otru cepuma kārtu un atkla dekorē pamīšus ar ievārījuma un krēma rozītēm. Virs tām uzliek trešo cepumu kārtu, ko izdekorē ar krēma rozītēm, augļiem, cepumiem, šokolādi - visu, ko vien sirds kāro.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām