Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Plaucētā mīkla ir zināma jau kopš seniem laikiem. Un lai gan izejvielu attiecības dažādās receptēs nedaudz atšķiras, sastāvdaļas un pagatavošanas gaita ir identiska: proti, karstā sviestūdenī tiek ieputoti milti, bet pēc tam pa vienai pieputotas olas.
Šī ir Britu TV šova "Great British Bake off" kādreizējās tiesneses Marijas Berijas recepte. Viņa iesaka: iztrādājumus no šīs mīklas cepot cepeškrāsnī, pannu vajag nedaudz apslacīt ar ūdeni, lai veidojas tvaiks. Un pirmās minūtes cept 220 grādu temperatūrā, pēc tam cepeškrāsns temperatūru samazināt līdz 175 grādiem pēc Celsija.
No plaucētās mīklas tradicionāli gatavo eklērus, vējakūkas, sāļās uzkodas, bet šīs mīklas izstrādājumus var arī fritēt, gatavojot plaucētās mīklas virtuļus. (Jā, arī tādi ir!)
Interesanti, ka 1795. gadā izdotajā pirmajā pavārgrāmatā latviešu valodā arī ir plaucētās mīklas recepte. No šīs mīklas gatavotās kūciņas apcepa katlā sviestā.
Vairāk par šo seno pavārgrāmatu var izlasīt šeit
Savukārt, kā no plaucētās mīklas pagatavot zemeņu vējakūkas, var atrast šeit, bet eklērus, šeit
Katlā ieliek sviestu, ielej ūdeni, pieliek šķipsniņu sāls un liek vārīties. Kad sviests izkusis un ūdens sācis burboļot, nogriež mazāku uguni. Tad karstajā masā ieber miltus un ar karoti aktīvi maisa, līdz mīkla saveļas bumbā.
Katlu noņem no uguns un atsāj nedaudz atdzist. Padzisušā, bet vēl siltā mīklā pa vienai ieputo olas.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām