Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Tas ir mīts, ka Jāņu siera siešanai neder veikala piens. Pārliecinājos, ka der ļoti labi, pat gatavojot pēc tradicionālas receptes. Un šī ir tieši tāda.
Gatavošanas procesā kā blakusprodukts veidojas sūkalas. Arī no tām var gatavot visādus gardumus, piemēram, medus kūku vai šokolādes biskvītu, kuru receptes ir šeit vai šeit"Jāņu siers” ir viens no 7 Latvijas produktiem, kas ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.
Sablenderē biezpienu.
Katlā ielej pienu un liek to karsēties. Kad piens sāk teju vārīties, tajā iemaisa biezpienu, un turpina vārīt uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz atdalās sūkalas.
Sietā ieklāj dubultu marli un tajā ielej visu katla saturu, lai sūkalas notekas.
Siera masu ieliek atpakaļ katlā, pieliek šķipsniņu sāls, ķimenes, olu un sviestu, visu samaisa un uzliek uz uguns karsēties. Visu laiku maisa, līdz masa saveļas kamolā.
Ar mitru marli izklāj bļodiņu un tajā ieliek siera masu.
Kad siers ir atdzisis un ieņēmis formu, to var apsmērēt ar izkausētu sviestu un apviļāt garšvielās.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām