sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Baronu kūka


baronu-kukas-recepte-cake-recipe

180 °C

15 min

cm

h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 7313 kcal
100 gramos: 321 kcal

Kēnigsbergā dzimušais Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders savā drukātavā Rubenē, toreizējā Vidzemes guberņas Valmieras apriņķī 1795. gadā izdeva pirmo pavārgrāmatu latviešu valodā - "Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota”. Tajā bija aptuveni 400 receptes, no kurām daudzas teju bez izmaiņām tika iekļautas vēlāk izdotajās pavārgrāmātās, protams, pielājojot tās metriskajai sistēmai, ko Latvijā sāka ieviest 1924. gadā, un rakstībai, kas 20. gadsimta 20-30 gados nomainīja veco druku.

Pateicoties Vidzemes plānošanas reģionam, kas nodrošināja šīs grāmatas digitalizēšanu, un Ventspils Augstskolas docentei Dr. philol. Egitai Provejai, kura pārveidoja grāmatas tekstu no fraktūras mūsdienu rakstībā, atradu šo recepti:

Interesanti, ka recepšu sastāvdaļās ir iekļauta "pustāvele šakulades" jeb šokolāde, kas tobrīd bija rets gardums ne tikai Latvijā, bet daudzviet Eiropā. Turklāt paši šokolādes ražotāji uzskata, ka pirmo cieto šokolād izgatvoja Britu uzņēmums "J.S. Fry & Sons" 1847. gadā. Tātad 50 gadus pēc šīs gramatas izdošanas. Latvijā šokolādes tāfelītes sāka ražot 1870. gadā, kad vācu uzņēmējs Teodors Rigerts atvēra pirmo šokolādes un kafijas ražotni Latvijas teritorijā.

Viscticamāk 18. gs beigās vācu baronu virtuvēs nonāca kakao masa. Tā kā man nav ne mazākās jausmas, cik liela bija šādā kakao masas "tāvele", tāpēc pievienoju 50 g rūgtās šokolādes. Ērtībai arī mandeles aizstāju ar mandeļu miltiem, bet rupjmaizi - ar rupjmaizes rīvmaizi.

Šajā recepšu grāmatā arī nebija minēts, kā baroni mielojās ar "melnās maizes tarti" - vai grieza gabaliņos un ēda kā mūsdienu brūnīšus vai arī izmantoja kā kūkas biskvītu. Abejādi labi garšo.

Nezinot, kā tieši tajos laikos gatavoja tortes, es šo biskvītu ietērpu putukrējumā, savukārt odziņu tam piešķir upeņu ievārījums.

Melnas maizes tartes recepte šeit

Vairāk par šo seno pavārgrāmatu var izlasīt šeit

Pagatavošana:

Biskvītram olas un olu dzeltenumus puto līdz izveidojas noturīgas putas.

Pieber 205 g cukura un turpina putošanu.

Saputotajā masā iemaisa 60 g izkausētu šokolādi, sadrupinātas mandeles un garšvielas - krustnagliņas, muskatriekstu, kanēli, kardemonu.

Tad mīklā iemaisa sarīvētu un izsijātu rupjmaizi.

Mīkla ir jasadala vairākās daļās, atkarībā no tā, cik lielas ir pannas. Ar oriģinālās receptes daudzumu iznāk divas palielas pannas.

Mīklu ielej pannā un kūkas formā un liek cepties. Gatavību pārbauda ar koka skaliņu vai irbulīti. Ja, iedurot to kūkā, pie tā mīkla nepielīp, kūka ir gatava.

Biskvītu atdzesē un ja tas ir biezs, tad pārgriež horizonāli uz pusēm.

Saldo krējumu saputo ar 60 g cukura.

Uz biskvīta apakšējās kārtas uzsmērē putukrējumu, pārsmērē upeņu ievārījumu un virs tā vēlreiz putukrējumu.

To atkārto ar visām kārtām, izņemot augšējo. To pārsmērē ar putukrējumu un izgrezo ar 40 g šokolādes.

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē