Želeju tipi un triki
Bez palīgvielām želeja veidojas tikai dažos produktos, piemēram, ļoti koncentrētā zivs vai gaļas buljonā, negatavu ābolu vai jāņogu ievārījumā. Pārējos gadījumos vajadzīga kāda palīgviela
želatīns, agar-agars, pektīns vai kāds cita viela.
Želatīns
Želatīna stiprumu jeb spēju sarecēt mēra Blūmos (Bloom). Jo blūma skaitlis augstāks, jo tā spēja recēt ir lielāka un arī kušanas temperatūra - augstāka. Diemžēl Latvijas lielveikalos nopērkamajam želatīnam uz iepakojuma netiek norādīts želatīna stiprums Blūma skaitļos vai kādā citā mērvienībā. Labākajā gadījumā ir minēts, cik lielam daudzumam šķidruma paciņas saturs ir paredzēts.
Želatīna plāksnīšu kalkulators
Ja oriģinālā receptē minētas viena veida želatīna plāksnītes, bet mājās atrodamas vai veikalā pieejamas cita veida želatīna plāksnītes, tad ar šī kalkulatora palīdzību var izrēķināt, kā vienu veidu var aizstāt ar citu veidu
Ja uz želatīna plāksnīšu iepakojuma nav minēts stiprums Blūma skaitļos (Bloom), to var noteikt pēc vienas plāksnītes svara
Želatīna plāksnīšu veids un stiprums | Vienas plāksnītes svars |
Platinum (Bloom 235-265) | 1,7 grami |
Silver (Bloom 160) | 2,5 grami |
Gold (Bloom 190-220) | 2 grami |
Bronze (Bloom 125-155) | 3,3 grami |
Agars (agar-agars)
Agars ir viela, ko iegūst no polisaharīdiem, kas uzkrājas aļģēs. Agaru galvenokārt izmanto ievārījumu iebiezināšanai, krēmu,mērču un želeju gatavošanā.
Agara stiprību norāda ar skaitļiem 600, 700, 800, 900, 1000, 1200. Un, jo lielāks cipars, jo tas ir stiprāks
Cik daudz agaru vajag?
Ar 1 tējkaroti jeb aptuveni 5 gramiem stipra agara var sarecināt 500g augļus vai 500 militrus šķidruma.
Izmantojot tikpat daudz vājāku agaru, arī želeja būs vājāka
Vajadzīgais agara daudzums ir atkarīgs arī no tā, kads rezultāts ir vajadzīgs - stingra želeja vai tikai mērces iebiezināšana.
Uz 100 gramiem šķidruma g vidēji vajag 0,8 līdz 1,5 gramus agara
- iebiezināšanai - 0,8g agara
- mīkstai želejai – 1g
- stingrai želejai – 3g
- želejas konfekšu stingrībai – 5g
- skābas sulas sarecināšanai -1,5g