Kalkulatori

°F/°C

Temperatūras konvertors

   Celsius:

   Farenheit:

Vairāk par temperatūras atšķirībām un svarīgākiem robežlielumiem var izlasīt šeit

Cik g ir vienā tasē

Cik gramu ir vienā tasē?

Receptēs minētais vārds tase vai glāze (cup, das Tasse, tasse, стакан) dažādās valstīs ir dažāda lieluma, turklāt, tās izmērs laika gaitā ir mainījies, vai tiek izmantots tikai oficiāli

Tases lielums,ml

  • USA officialy: 236,59 ml
  • USA custom: 240 ml
  • UK, Australia, Canada: 250 ml
  • UK imperial: 284 ml
  • Canada traditional (old recipes): 227,3 ml
  • Deutsche Tasse: 150 ml
  • Japanese cup: 200 ml
Uzzini, cik gramu ir vienā tasē

Unces/Mārciņas

Svara vienību kalkulators

Vienība Daudzums
Grami:
Kilogrami:
Unce (Ounce):
Mārciņas (Pound):

Želatīns

Ja oriģinālā receptē minētas viena veida želatīna plāksnītes, bet mājās atrodamas vai veikalā pieejamas cita veida želatīna plāksnītes, tad ar šī kalkulatora palīdzību var izrēķināt, kā vienu veidu var aizstāt ar citu veidu

Želatīna plāksnīšu veids oriģinālā receptē:

Želatīna plāksnīšu daudzums (skaits) oriģinālā receptē:

Pieejamais želatīna plāksnīšu veids


 

-->

Vairāk par želatīna veidiem un izmantošanu var izlasīt šeit

Cena kg/l

Cena par produktu kilogramā, ja uz iepakojuma norādīts tā daudzums procentos

Kopējais apjoms ml vai g

 

Cena par produktu kilogramā, ja uz iepakojuma norādīts tā daudzums gramos


Produkta tīrsvars ml vai g (bez marinādes)

 



Cena gabalā

Ja jāuzzina, cik konkrētā prece maksā gabalā, ja cena ir par visu iepakojumu

 

Cena kilogramā/litrā

Daudzums gramos vai militros

 

Daudzums kilogramos vai litros

 

Vairāk par pārtikas iegādes prāta mežģiem var izlasīt šeit

Mizu cena

Augļu, ogu un dārzeņu cena kilogramā*

*atrēķinot mizas, kauliņus, serdes utt, kas parasti tiek izmesti

Dārzeņu cenas


 

Augļu cenas


 



Želeju tipi un triki

Bez palīgvielām želeja veidojas tikai dažos produktos, piemēram, ļoti koncentrētā zivs vai gaļas buljonā, negatavu ābolu vai jāņogu ievārījumā. Pārējos gadījumos vajadzīga kāda palīgviela

želatīns, agar-agars, pektīns vai kāds cita viela.

Želatīns

Želatīna stiprumu jeb spēju sarecēt mēra Blūmos (Bloom). Jo blūma skaitlis augstāks, jo tā spēja recēt ir lielāka un arī kušanas temperatūra - augstāka. Diemžēl Latvijas lielveikalos nopērkamajam želatīnam uz iepakojuma netiek norādīts želatīna stiprums Blūma skaitļos vai kādā citā mērvienībā. Labākajā gadījumā ir minēts, cik lielam daudzumam šķidruma paciņas saturs ir paredzēts.

Želatīna plāksnīšu kalkulators

Ja oriģinālā receptē minētas viena veida želatīna plāksnītes, bet mājās atrodamas vai veikalā pieejamas cita veida želatīna plāksnītes, tad ar šī kalkulatora palīdzību var izrēķināt, kā vienu veidu var aizstāt ar citu veidu

Želatīna plāksnīšu veids oriģinālā receptē:

Želatīna plāksnīšu daudzums (skaits) oriģinālā receptē:

Pieejamais želatīna plāksnīšu veids


 

Ja uz želatīna plāksnīšu iepakojuma nav minēts stiprums Blūma skaitļos (Bloom), to var noteikt pēc vienas plāksnītes svara

Želatīna plāksnīšu veids un stiprums Vienas plāksnītes svars
Platinum (Bloom 235-265) 1,7 grami
Silver (Bloom 160) 2,5 grami
Gold (Bloom 190-220) 2 grami
Bronze (Bloom 125-155) 3,3 grami


Agars (agar-agars)

Agars ir viela, ko iegūst no polisaharīdiem, kas uzkrājas aļģēs. Agaru galvenokārt izmanto ievārījumu iebiezināšanai, krēmu,mērču un želeju gatavošanā.

Agara stiprību norāda ar skaitļiem 600, 700, 800, 900, 1000, 1200. Un, jo lielāks cipars, jo tas ir stiprāks

Cik daudz agaru vajag?

Ar 1 tējkaroti jeb aptuveni 5 gramiem stipra agara var sarecināt 500g augļus vai 500 militrus šķidruma.

Izmantojot tikpat daudz vājāku agaru, arī želeja būs vājāka

Vajadzīgais agara daudzums ir atkarīgs arī no tā, kads rezultāts ir vajadzīgs - stingra želeja vai tikai mērces iebiezināšana.

Uz 100 gramiem šķidruma g vidēji vajag 0,8 līdz 1,5 gramus agara

  • iebiezināšanai - 0,8g agara
  • mīkstai želejai – 1g
  • stingrai želejai – 3g
  • želejas konfekšu stingrībai – 5g
  • skābas sulas sarecināšanai -1,5g

Palīgi virtuvē