Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Viena no izcilākajām 20. gs. kulinārijas ekspertēm, vairāku pavārgrāmatu autore Antoņina Masiļūne pievienojusies Latvijā lielākā gaļas produktu ražotāja “Forevers” unikālā stāsta “10 desmitgades, 10 garšīgi” veidošanā, atklājot Latvijas virtuves tradīcijas 100 gados. Daudzu mīlētā A. Masiļūnes kundze dalās ar padomiem, kas viņai palīdzējuši izkopt savu pavārmākslu un savulaik par spīti atsevišķu produktu deficītam radīt oriģinālas receptes.
A. Masiļūne ir pārliecināta, ka Latvijas nacionālā virtuve sakņojas lauku ēdienu tradīcijās, jo katrā saimniecībā latvietim bija pieejami pašu spēkiem ražoti produkti, lai pagatavotu maltīti visai saimei.
Zupas burvība ir vienkāršībā, taču, arī pagatavojot, piemēram, vienkāršu buljonu, ir jāzina pāris knifi, kas palīdzēs tam garšot izcili. Gaļa ir jāsagriež mazos gabaliņos un jācep tik ilgi, līdz tā kļūs tumša un mīksta un tādā veidā piešķirs buljonam izteiktāku garšu. Savukārt dārzeņus piemēram, kāpostus, ir tikai jārestē jeb jāuzkarsē, lai tie nezaudētu krāsu un savu oriģinālo garšu. Viss kopā garšos izcili!
Salāti ir universāls un viegli pagatavojams ēdiens, kas gan rotā svētku galdu, gan ir ātra maltīte darba dienas vakariem. Pagatavojot salātus, var pievienot pāris tējkarotītes mārrutku. Mārrutkiem raksturīgā garša piešķirs tiem asumiņu.
Rasols ir kļuvis par neatņemamu svētku galda sastāvdaļu un bez šaubām ir aukstā galda “karalis”. Lai rasols nezaudētu savu vienmērīgo konsistenci un maigo garšu, tam nevajadzētu pievienot stipri žāvētu gaļu vai vistas gaļu. Piemērotākā būs doktordesa un liellopa gaļa, kas gan garšas, gan struktūras ziņā ir maigāka un saglabās salātu oriģinālo garšas buķeti.
Jebkuru galdu lieliski papildinās kanapē uzkodas, piemēram, ananass savā sulā ar vistas girosu un mārrutku mērci. Lai to pagatavotu, lieciet mazu šķēlīti ananasa, pa virsu vistas girosu un mārrutku mērci, saspraužot visu ar kociņu. Savukārt, gatavojot gaļas veltnīšus ar šķiņķi, tajā var ietīt gaļu ar piesātinātu garšu - piemēram, malto gaļu.
Ēdienu dekorēšana ir kulinārijas māksla, taču arī tik radošā procesā ir savi noteikumi, piemēram, zupas un siltos ēdienus nevajadzētu dekorēt uzreiz pēc tam, kad maltīte ir pagatavota. Tā vietā, lai maltīte neatdziest, siltos ēdienus un zupas var dekorēt brīdī, kad ēdiens ir saservēts uz šķīvjiem pasniegšanai, piemēram, izmantojot zaļumus, kas pastiprina ēdiena smaržu un vienlaikus ir veselīgi. Jāņem vērā arī, ka ēdiena izvietojums traukā ir sava veida maltītes dekorācija.
Mājās gatavojot konditorejas izstrādājumus, ir jāatceras, ka sviests un cukurs ir neaizvietojami, tāpēc, ja receptē paredzēts sviests, to nedrīkst aizstāt ar margarīnu. Arī savas leģendārās “Saldās desas” pagatavošanā A. Masiļūne iesaka izmantot tieši sviestu, nevis margarīnu. Sviestam ir saldāka garša un pateicīgāka konsistence. Arī cukurs ir neaizstājams, bet tas jāpievieno tikai tik daudz, cik nepieciešams, lai pārāk nepārsātinātu garšu.
Lai pagatavotu interesantu uzkodu, ne vienmēr ir jāpavada ilgas stundas pie plīts, jo reizēm pietiek ar tunča konserviem, baltmaizi, majonēzi un salātlapām. Receptei: sablenderē tunci un pievieno mazliet majonēzes, no baltmaizes izspiež aplīšus, uz tās uzliekot mazu salātlapu. Uz sagatavotajām maizītēm ar konditorejas spiedi uzliek tunča masas bumbiņas.
Avots: "Forevers"
Gaļas produktu ražotāja “Forevers” izcilas garšas stāsts “10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti” ir tapis sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo, daudzu recepšu autori Antoņinu Masiļūni, pētnieci, Dr.art. Astru Spalvēnu, atklājot Latvijas virtuves veidošanās tradīcijas 100 gados. “Forevers” kopā ar domubiedriem katru desmitgadi atklāj ar spilgtāko gaļas ēdienu un tā recepti, meklējot atbildi arī uz jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve turpmāk? Sekot projektam un izmēģināt receptes iespējams “Forevers” vietnē šeit
Publicēts: 20.02.2019