sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 



Kas ir kūku milti (cake fluor)?

Kūku milti ir smalki, balti milti ar zemu proteīna saturu, kas biskvīta tekstūru padara ļoti maigu. Šifons un eņģeļa kūka ir kūkas, kurās bez šiem miltiem neiztikt. Galvenā atšķirība starp kūku miltiem un universālajiem miltiem ir proteīna daudzums. Universālajos miltos tas ir aptuveni 10-12% , kūku miltos aptuveni 7-8%.

Ja kūku milti nav pieejami, tos var pagatavot pats, sajaucot kviešu miltus ar kukurūzas miltiem un iegūto miltu maisījumu vairākas reizes izsijājot.

  • Lai iegūtu 8 ēdamkarotes kūku miltu, 7 ēdamkarotes kviešu miltu sajauc ar 1 ēdamkaroti kukurūzas miltu
  • Kūku miltu maisījumu var sagatavot arī lielākā apjomā, piemēram, 250 ml krūzē ieberot 2 ēdamkarotes bez kaudzes kukurūzas miltu un pēc tam pieberot līdz krūzes augšai kviešu miltus.
  • Ja ērtāk ir svērt, tad 500 g kūku miltu iegūšanai, 60 g kukurūzas miltus sajauc ar 440 g kviešu miltu

Kas ir pašbriestošie milti (self-rising)?

Pašbriestošajiem miltiem ir jau pievienoti irdinātāji, kas nozīmē, ka cepot, piemēram, kēksu, mīklai vairs nevajag pievienot cepamo pulveri vai sodu. Rūpneiciski ražotiem pašbriestošajiem miltiem 2,9% apmērā ir pievinots monokalcija fosfāts un nātrija bikarbonāts.

Ja pašbriestošie milti nav pieejami, tos var pagatavot pats, miltus sajaucot ar cepamo pulveri un sāli un miltu maisījumu vairļas reizes izsijājot.

  • 1 tasē (250ml) ieber 1 tējkaroti cepamo pulveri un pustējkaroti sāls, tad līdz tases augšai pieber kviešu miltus
  • Ja ērtāk ir svērt,, tad 500 g pašbriestošo miltu iegūšanai, 485 g kviešu miltu pievieno 10 g cepamo pulveri un 5 g sāls

Kas ir vīnakmens pulveris (Cream of tartar)?

Vīnakmens pulveris sakultos olu baltumus padara apjomīgākus, noturīgākus un siltumizturīgākus. Bezē cepumiem tas neļauj tik viegli saplaisāt. Vīnakmens samazina arī cukura sīrupa kristalizāciju.

Pēc ķīmiskās formulas tas ir kālija bitartrāts. To var aizstāt ar citrona sulu vai baltvīna etiķi.

  • Uz 1 olu baltumu vajag 1/8 tējkarotes vīnakmens pulvera vai ¼ tējkaroti citrona sulas vai 1/4 tējkaroti baltvīna etiķa

Palīgi virtuvē