Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Torta Settavelli jeb Septiņu plīvuru torte (nosaukta dejas vādā, ko dejoja Salome) ir tradicionāla dzimšanas dienas kūka Sicīlijā, Palermo pilsētā. Šai gaisīgajā, bet reizē arī bagātajā kūkā ir jābūt septiņām kārtām.
Šo recepti Great British Bake Off tiesnese Prue izvēlējās kā vienu no tehniskajiem uzdevumiem 9. sezonas dalībniekiem
Biskvītam miltus samaisa ar kakao. Saputo olas ar 180 g cukura, pēc tam olu masā iemaisa miltu un kakao maisījumu. Izkausē sviestu un iemaisa to mīklā. Biskvītu cep aptuveni 25 minūtes.
Lazdu riekstus noblanšē un apžāvē uz pannas
Pralinē pastai 125 g cukuru karsē ar 60 g ūdens līdz temperatūra cukura sīrupā sasniedz 121 grādu pēc Celsija. Karstajā cukura sīrupā iemaisa sagatvotos lazdu riekstus. Tad masu izlej uz silikona plānā kārtiņā atdzišanai. Kad tas ir atdzisis, to salauž nelielos gabaliņos un blederī sasmalcina kopā ar riekstu eļļu.
Bavārijas riekstu krēmam iemērc pusi želatīna ūdenī. Katliņā ielej pienu, 200 ml saldo krējumu, pusi no pralinē pastas un karsē līdz tas sāk virst (vēl nevarās). Pa to laiku saputo olu dzeltenumus ar 100 g cukura. Olu cukura masā iemaisa karsto pienu un uzliek atpakaļ uz uguns. Maisot karsē, kamēr tas sabiezē. Kad masa atdzisusi līdz 70 grādiem pēc Cesija, tajā iemaisa uzbriedušo želatīnu. Kamēr masa dzesējas, saputo 450 ml saldo krējumu. Kad masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, iemaisa tajā saputoto saldo krējumu.
Pralinē kārtai izkausē 65 g šokolādi un 24 g sviestu . Nedaudz padzisušā masā iemaisa atlikušo pralinē pastu.
Šajā brīdī jau var sākt likt kūku kopā. Biskvītu pārgriež horizontāli uz pusēm. Uz apakšējās kārtas uzsmērē pralinē kārtu un pusi no Bavārijas riekstu krēma. Kūku ieliek uz 15 minūtēm saldētavā. Tad uz sastingušās krēma kārtas uzliek otru biskvīta pusi un uzsmērē pāri palikušo Bavārijas riekstu krēmu un atkal ieliek saldētavā uz 15 minūtēm.
Pa to laiku šokolādes musam 150 ml saldo krējumu karsē līdz viršanas temperatūrai (vēl nevārās), iemaisa 150 g šokolādi un atstāj atdzist. Kad masa atdzisusi līdz 37 grādiem pēc Celsija, saputo 250 ml saldo krējumu un pa trīs lāgiem iemaisa šokolādes musā.
Sastingušajai kūkai uzsmērē šokokādes musu un vēlreiz ieliek saldētavā uz 30 minūtēm.
Šokolādes glazūrai iemērc otru pusi želatīna ūdenī. Katliņā ielej 80 ml ūdeni, 80 ml saldo krējumu, 40 g kakao pulveri, 120 g cukuru un karsē līdz vārīšanās temperatūrai.Tiklīdz masa sasniedz 103 grādus pēc Celsija, noņem no uguns un iemaisa želatīnu. Kad glazūra atdzisusi, to pārlej pāri tortei un ieliek ledusskapī atdzist.
Ja ir bažas par želatīna lietošanu vai arī ir vēlme to aizstāt ar kādu citu recinātāju, piemēram, agar-agaru, ir vērts ielūkoties šeitJa ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām