sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Sarkanā samta kūka (Red velvet cake)


175 °C

30 min

cm

h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 5427 kcal
100 gramos: 321 kcal

Amerikāņi uzskata, ka Sarkanā samta kūka ir viņu konditoru izgudrojums. Tiesa, pašu amerikāņu vidū nav vienprātības, kad un kā tā radusies.

Vieni saka, ka tā pirmo reizi izgatavota Misisipi, citi apgalvo, ka kūkas pirmsākumi meklējami 20. gadsimta pirmajā pusē, kad tā sākta pasniegt Ņujorkas slavenajā Waldorf-Astoria viesnīcā. Turklāt, tā kļuva populāra viesnīcas vadības nenovīdības dēļ. Proti, viena no viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija tik ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību, ka iedeva recepti visiem, kas vien vēlējās.

Vēl citi domā, ka kūka radusies brīdī, kad 1920. gadā Teksasas kompānija Adams Extract sākusi tirgot sarkano pārtikas krāsvielu un citus konditorejā izmantotus ekstraktus, pie reklāmas plakātiem pievienojot noplēšamas receptes lapiņas.

Savukārt angļi ir pārlriecināti, ka Amerikas Sarkanās samta kūkas versija ir vien atblāzma no Viktorijas laika (tas ir, 19. gadsimta beigas, 20 gadsimta sākuma) Sarkanās samta kūkas.

Sarkanbaltsarkanās krāsas dēļ tā lieliski piestāv Latvijai. Nebrīnīšos, ja pēc 100 gadiem, iespējams, lavieši domās, ka tā ir mūsu konditoru izgudrota kūka.

Pagatavošana:

Biskvītam sviestu saputo ar 200 g cukuru un pēc tam pa vienai pievieno olas.

Miltus samaisa ar sāli, cepamo pulveri un kakao.

Sablenderē bietes un dzērvenes. Masu vēlreiz sablenderē ar paniņām, etiķi un citrona sulu.

Lieki nekavējoties, biešu masu samaisa ar sviesta un olu masu, piepilina sarkano krāsvielu un to visu iemaisa miltu masā.

Liek cepties cepeškrāsnī. Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti, ja pie tā nekas nepielīp, tad biskvīts ir gatavs.

Krēmam saldo krējumu saputo ar 50 g cukuru. Pēc tam saputotajā masā iecilā Maskarpones sieru.

Atdzisušu biskvītu pārgriež horizontāli uz pusēm un nogriež uzcēlušos cepurīti. To sadrupina drumstalām.

Apakšējo kūkas kārtu nosmērē ar krēmu, uzliek otru kārtu virsū, un atkal nosmērē ar krēmu.

Rotā ar drupačām.

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē