pagale">
sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Ziemassvētku pagale


recpete-ziemassvetki-pagale-recipe

200 °C

10 min

33X23 cm

12 h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 4180 kcal
100 gramos: 290 kcal

Jau vairākus gadsimtus Francijā Ziemassvētku vakarā galdā tiek celta Bûche de Noël – Ziemassvētku „pagale”.

Ēdienu pētnieki teic, ka šī tradīcija radusies 17. gadsimtā, kad Napaleons aukstā gaisa dēļ aizliedza ziemās turēt vaļā skursteņus , taču tradīcija atstāt kamīnā degam milzīgu pagali un galdu nenovāktu Ziemassvētku vecītim - papa Noël, saglabājas. Tikai īsto pagali nomainīja salda rulete pagales formā.

Franču pavārgrāmatās šī recepte sāka parādīties aptuveni 19. gadsimtā, taču tai ir tikpat daudz variāciju, cik Latvijā plātsmaizei. Katrā ģimenē to gatavo nedaudz savādāk, variējot ar krēma garšu un sastāvdaļām. Šo recepti atradu vienā franču pavārgrāmtā, tiesa ne 19. gadsimtā izdotā.

Pagatavošana:

Biskvītam olas saputo ar 100 g cukura. Miltus sajauc ar kakao pulveri un cepamo pulveri, tad iesijā tos saputotajā olu masā. Miltus iecilā mīklā. Mīklu ielej pannā un liek cepties. Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja, to iedurot biskvītā, pie tā mīkla nepielīp, tad biskvīts ir gatavs.

Gatavo biskvītu izņem no cepeškrāsns un uzreiz sarulē.

Pildījumam saputo saldo krējumu ar 50 g cukura.

Šokolādes krēmam katlā uzkarsē 300ml saldo krējumu līdz aptuveni 70 grādiem pēc Celsija. Katlu noņem no uguns un iemaisa tajā gabaliņos salauztu šokolādi. Maisa, līdz šokolāde pilnībā izkususi. Saputo 150 g saldo krējumu un tad saputotajā krējumā iemaisa šokolādes masu.

Sarulēto biskvītu atritina un iesmērē tajā sado krējumu. Ja vēlas, uz pildījuma var uzlikt ķiršus no kompota (pieaugušo ballītei ķiršus pirms tam var izmērcēt alkoholā). Oriģinālā receptē ķiršu gan nebija.

Ruleti sarulē, pārklāj ar šokolādes krēmu un ieliek ledusskapī atdzesēties.

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē