Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
1983. gada 21.septembra "New York Times" ne ar ko īpaši neatšķīrās no šī laikraksta citu dienu izdevumiem. Laikraksta C sekcijas 7. lappuses kreisajā apakšējā stūrī, līdzās atlaižu kuponiem, bija nodrukāta laikraksta žurnālistes Marionas Burros Plumju kūkas recepte. Oriģinālā tā bija augļu kūkas recepte no pavārgrāmatas "Elegant but Easy", kurā Mariona augļus bija aizvietojusi ar plūmēm, lai papildinātu ziņu par plūmju sezonu Itālijā. Tobrīd vēl neviens nezināja, ka šis laikraksta numurs vienā mirklī padarīs slavenu gan autori, gan šo plūmju kūku. Pēc tam katru gadu septembrī pēc lasītāju uzstājīgiem lūgumiem, laikrakstam nācās publicēt šo recepti atkal un atkal, līdz 1989. gadā redaktors pateica: "Kas par daudz, tas par daudz!"un paziņoja, ka šī recepte vairs netiks publicēta šī laikraksta slejās. Tāpēc 1989. gada septembra numurā tā tika nodrukāta ar pārtrauktu līnijas apmali, mudinot lasītājus to izgriezt, laminēt un saglabāt. Burrosas kundze rakstīja: “Šī patiešām varētu būt pēdējā reize, kad mēs drukājam recepti. Tiešām!" Taču lasītāju vēstules ar lūgumiem drukāt recepti un draudiem vispār pārstāt lasīt "New York Times", ja tas netiks izdarīts, turpināja pienākt arī vēlākos gados. Par godu šai kūkai divi "New York Times" lasītāji ir veltījuši dzejoļus.
Attēlā NY Times internata vietnē publicētā recepte un 1983. gada 21. septembra NY Times numurs
Tomēr recepte ik pa laikam atgriezās "New York Times" slejās rakstu veidā, piemēram, kā stāsts par šo kūku (The Story Behind Our Most Requested Recipe Ever), par to, kā to uzlabot (5 Ways to Adapt Our Famous Plum Torte Recipe, Crunchy-Topped Whole-Wheat Plum Cake) utt.
Oriģinālā plūmju kūkas, vai pareizāk sakot, augļu kūkas recepte ir nākusi no 1960. gada pavārgrāmatas " "Elegant but Easy", ko Burrosas kundze sarakstīja kopā ar savu bērnības draugu Loisu Levinu. Pie receptes bija Marionas piezīme "Pelnījusi 10 zvaigžņu vērtējumu.”
Par to, ka kūka tiešām ir tā vērta, liecina Google meklētājs: tas satur vairāk nekā 80 000 meklēšanas rezultātus angļu valodā vien.
Saputo sviestu ar 150 g cukura.
Iesijā miltus, cepamo pulveri un sāli.
Mīklā ieputo olas.
Mīklu ieliek cepamajā formā, uz mīklas uzliek plūmju pusītes.
Kūku pārkaisa ar atlikušo cukuru, kanēli un pārslaka ar citrona sulu.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni vienu stundu.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām