Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Pirmo reizi par Inesi Ziņģīti uzzināju pirms vairāk nekā 20 gadiem, kad toreizējā kolēģe Gunta Tabore un fotomākslinieks Ojārs Lūsis atgriezās no kārtējā brauciena pa Latvijas laukiem, tajā reizē iepazīstot cilvēkus un viņu likteņstāstus Nītaures pusē. Abi kolēģi nenoguruši stāstīja par Inesi, viņas beršanos un rāpošanas vingrinājumiem. Pēc raksta publicēšanas lasītāju interese bija tik liela, ka par Ziņģīti vajadzēja rakstīt atkārtoti, papildinot tekstu ar mākslinieka zīmējumiem, kā beršanās veicama.
Kopš tā laika Inesi Ziņģīti iepazina plašāka sabiedrība un par viņas unikālajiem vingrinājumiem un neizsīkstošo dzīvesprieku ieinteresējās arī kolēģi no citiem izdevumiem, ar saviem rakstiem, intervijām un grāmatām ar un par Ziņģīti, iedvesmojot daudzus dzīvot veselīgāk.
Ar savu pīrādziņu recepti Inese Ziņģīte padalījās savā grāmatā "Nekādu brīnumu. Vienkārši Ziņģīte", atklājot, ka vieni tos saucot par zelta pīrādziņiem, citi - par mīlestības pīrādziņiem. Mūsmājās tos saucam viekārši - par Ziņģītes pīrādziņiem.
*Uzsilda pienu. Sviestu ieliek siltā cepeškrāsnī vai ūdens peldē un gaida, kamēr tas karstumā izkūst. Raugu sadrupina bļodiņā, pārber ar 1 ēdamkaroti cukura, pārlej ar 1 ēdmakaroti piena un noliek siltumā uzrūgt.
Bļodā sakuļ 2 olas, pielej silto pienu un samaisa. Tad piena olas masai pielej etiķi, izmaisa un tad pievieno izkausēto sviestu.
Mīklā iesijā daļu miltu, pieber sodu, sāli, uzrūgušo raugu. Mīklu ar koka karoti samaisa un pieliek atlikušos miltus.
Visu samīca un ja vajag, pieber vēl miltus. Mīklu mīca, kamēr nelīp pie rokām. Tad seveļ bumā, papliķē pa to, apkaisa ar miltiem un noliek raudzēties zem linu dvielīša.
Mīklu uzraudzē trīs reizes.
Kamēr mīkla rūgst, sagatavo pīrādziņu pildījumu: sīki sagriež speķi, sīpolus, pieber piparus un visu samaisa.
No mīklas taisa pīrādziņus: nokniebj pikucīti mīklas, izstiepj no tās garenu desiņu, sadala gabaliņos, liek uz plaukstas, izpičkā plānā pankūciņā, uz kuras ar karotīti novieto pildījumu, pīrādziņus aizlipina.
Pirms likt cepeškrāsnī, pīrādziņus noziež ar olu.
Kad pīradzini izcepušies, tos izņem no krāsns un vēlreiz apziež ar olu. Stundas laikā darbs padarīts.
* Aprakstā saglabāts Ineses Ziņģītes stāstījums uz izteiksmes veids un lūk, oriģinālā recepte:Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām