sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Bolo de Mel - Madeiras medus kūka


recepte-madeira-kuka-cake-recipe

175 °C

45 min

24 cm

h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 3987 kcal
100 gramos: 359 kcal

Madeira ir slavena ne tikai ar savu vīnu un cukurniedru pārstrādi, bet arī savu medus kūku - Bolo de Mel - kas ir senākais zināmais deserts, kas gatavots šajā salā.

Lai gan nosakuma tiešais tulkojums tai ir medus kūka - tradicionāli to gatavo nevis no īsta medus, bet gan no cukurniedru sīrupa. Tā kā vietējie to sauc par cukurniedru medu, tad attiecīgi arī kūku - par medus kūku.

Bolo de Mel madeirieši cep uz Ziemassvētkiem - parasti ap 8. decembri, taču veikalos tā ir pieejama visu gadu - lielākoties tūristu priekam.

Katrā ģimenē Bolo de Mel cep pēc savas receptes, taču sastāvdaļas ir ļoti līdzīgas. Parasti to rotā ar valriektu un mandeļu pusītēm, taču kūkā ir paslēpti arī citi gardumi - žāvēti augļi, sukādes, cukuroti augļi. Ceļojot pa Madeiru, protams, pagaršoju Madeiras kūku un centos izzināt, kā to cep. Viena ģimene man uzticēja savu recepti, ļaujot ar to dalīties ar citiem Latvijas iedzīvotājiem.

Pirms došanās uz Madeiru, visunepieciešamo informāciju - ārkārtas telefona numurus, laika ziņas, apskates objektu darba laikus, cenas un nokļūšanu tajos ar sabiedrisko transportu, autobusu kompānijas utt - saliku vienā vietā, lai vajadzības gadījumā var ātri atrast. Ja kādam, pošoties uz Madeiru vai atrodoties tajā, tas noder, var ielūkoties šeit

Pagatavošana:

Sajauc miltus, sāli, kanēli, muskatriekstu, sodu.

Citā bļodā sviestu un taukus saputo ar cukuru, pieputo olu. Tad piejauc cukurniedru sīrupu, pienu, Madeiras vīnu.

Visu kārtīgi samaisa un tajā iesijā miltu masu.

Mīklai pieber žāvētus augļus un riekstus, pāris riekstus atstājot dekorēšanai.

Mīklu ieliek cepamajā formā un uz kūkas virsas uzliek dekorēšanai atstātos riekstus.

Cep aptuveni 45 minūtes, pēdējās 15 minūtēs ik pa laikam pārbaudot gatavību ar koka irbulīti.

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē