sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Plūmju Cielaviņa


recepte-cielavina-kuka-cake-recipe

100 °C

60 min

24 cm

h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 7068 kcal
100 gramos: 447 kcal

Latvijā slavenās kūkas "Cielaviņa" pašceptā versija. Atšķirībā no oriģināla, kūku gatavoju ar žāvētām plūmēm. Ja ar to mielosies vien pieaugušie, tad plūmes iepriekš izmērcēju rumā. Visgaršīgākā Cielaviņa ir otrajā vai trešajā dienā pēc cepšanas, ja vien, protams, tā tik ilgi spēj noturēties ledusskapī.

Pagatavošana:

Olām baltumus atdala no dzeltenuma. Baltumus puto ar 300 g cukura līdz izveidojas noturīgas un stingra masa, kas nekrīt laukā nobļodas, pat ja to apgriež otrādi. Olbaltuma masā iemaisa mazākos gabalos sagrieztus lazdu riekstus (ja vēlas, tos var pirms tam nedaudz uz sausas pannas apgrauzdēt), un miltus. Gatavo masu sadala divās daļās un katru uzklāj uz cepamā papīra kūkas vēlamajā izmērā. Olbaltuma masu liek cepties 100 grādu karstā cepeškrāsnī aptuveni stundu. Pēc tam plīti izslēdz, bet plīts durtiņas nedaudz paver un atstāj olbaltuma cepumu tajā līdz pilnīgai atdzišanai.

Krēmam nedaudz saputo olu dzeltenumus un atstāj bļodā. Katliņā ielej ūdeni, ieber 40 g cukura un liek vārīties. Kad cukurūdens sāk vārīties, katliņu no noņem no uguns un padzesē kādas 10 minūtes. Tad karsto cukura sīrupu pieputo pie olu dzeltenumiem. Bļodiņu ar uzputotajiem olu dzeltenumiem liek sildīties ūdens peldē un pieputo tiem sviestu, kondesēto pienu ar cukuru un kakako. Kad krēms saputojies, to noliek malā līdz pilnīgai atdzišanai.

Uz vienas no olbaltuma kārtām uzsmērē plānā kārtiņā krēmu, uzliek izmērcētas plūmes (ja ar to mielosies tikai pieaugušie,tad plūmes var mērcēt rumā), virs tām atkal uzsmērē krēmu. Tad uzliek otru olbaltuma kārtu un uzsmērē atlikušo krēmu. Ja olbaltuma ripu izmēri būs nelieli (piemēram, 20 cm diametrā), tad ar krēmu iznāks apsmērēt arī sānus. Savukārt, ja ripas būs 24 cm diamentrā vai lielākas, tad kūkas sāniem ar šo krēma daudzumu var arī nepietikt. Esmu taisījusi gan ar apsmērētiem sāniem,gan "plikiem" sāniem. Tas, vai sānus smērēt vai nē, vairāk atkarīgs no katra kūkas cepēja vēlmes.

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē