Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Padomju laiku klasika - saldās kukurūzas nūjiņas, iemaisītas īrisa konfektēs. Tās gatavoja gandrīz uz katriem svētkiem, jo īpaši bērnu svētkiem. Šo kārumu mēdz saukt arīi par "Kuki Muki" un tieši ar šādu nosaukumu tas ir nopērkams šobrīd arī veikalos.
Mani meklējumi atrast autoru šim kārumam pagaidām nav vainagojušies ar rezultātiem. Latvijā saldās kukurūzas nūjiņas sāka ražot 1971. gadā Rīgas maizes kombināts. Tieši kam ienāca prātā šo našķi ietērpt īrisu glazūrā, nav zināms. Taču recepte ceļoja no vienas ģimenes uz otru un, visticamāk, ne tikai Latvijā vien, jo ļoti līdzigas receptes ir atrodamas arī krievu un lietuviešu valodā.
Katlā uz mazas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē sviestu un īrisa konfektes. Kad īrisa konfekšu un sviesta masa ir kļuvusi viendabīga, katlu noceļ no uguns un tajā iemaisa kukurūzas nūjiņas no vienas pakas. (Lai gan receptē norādīts kukurūzas nūjiņu svars, nav nekāda vajadzība tās svērt. Parasti pakās ir no 110g līdz 140 g kukurūzas un atšķirība nav tik būtiska, lai tā izmainītu garšu vai konsistenci gatavam kārumam). Karsto masu izliek uz sviestpapīra, un ar tā palīdzību izveido desas formu. Gatavo desu ietin sviestpapīrā un ieliek ledusskapī sacietēt.
Kukurūzas nūjiņu un īrisu masai var piedot arī kādu citu formu, piemēram, skudrupūžņa formu, vai arī gluži otrādi - neveidot nekādu formu.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām