Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Neticami, ka kūku var izcept pat no griķiem vai griķu pārslām. Tādu gatavo Slovēnijā. Griķu kūka ir krieni veselīgāka nekā tradicionālā kūka.
Gatavojot šo kūku pirmo reizi, bažījos, ka griķu garša varētu būt par daudz nomācoša. Taču medus, kakao, kanēlis un krustnagliņas rada tik bagātu garšas kokteili, ka tie, kuri nezināja, no kūka gatavota, uzminēt to nespēja. Tomēr zinot, ka kūkā ir griķi, es šo garšu tomēr sajūtu. Turklāt siltā kūkā griķu garša ir izteiktāka, atdzisušā un nedaudz atpūtinātā kūkā, kad garšvielas ir ievilkušās, tā pazūd.
No griķu pārslām un piena izvāra putru. (Katlā ielej pienu, ieber griķu pārslas, šķipsniņu sāls un uzliek uz uguns vārīties. Lai piens nepārskrietu pāri katla malām vai putra nepiedegtu, vārīšanās laikā to maisa. Kad putra saķusi vārīties, pavāra vēl 2 minūtes, tad kaltu noņem no uguns un atstāj atdzist.
Olu saputo ar medu. Kad putra atdzisusi, tajā iemaisa saputoto olu, skābo krējumu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, kakao, kanēli, sadrupinātrām krustnagliņām un, ja vēlas, ar citam garšvielām. Miltu masu pievieno griķu masai un tajā iemaisa žāvētas plūmes. (Ja plūmes ir cietas un sažuvušas, tās iepriekš jāzizmērcē.)
Gatvo mīklu ieliek kūkas vai kādā citā formā (var arī viekārši izklāt uz cepešplāts) un cep iepriekš sakarsētā cepeškārsnī aptuveni 40 minūtes.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām