sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Pulāras omlete


recepte-poulard-omlete-omelet-recipe

°C

4 min

20 cm

h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 217 kcal
100 gramos: 295 kcal

1888. gadā Anete un Viktors Pulāri Francijai piederošā salā Mont-Saint-Michel atvēra viesnīcu "La Mère Poulard". Anete viesiem sāka piedāvāt pufīgu un gaisīgu omleti, jo olas un dārzeņi bija teju vienīgie pārtikas produkti, ar ko dažādot maltītes niecīgajā salā, kurā netika audzēti lopi. Pēc tam, kad šo omleti sāka cildināt arī Karalis Edvards VII un Britu karaliskā ģimene, kas bija bieži viesi šajā viesnīcā, ASV prezidents Teodors Rūzvelts un Francijas premjerministrs Žoržs Klemanso, tā kļuva tik slavena, ka uz šo vietu ar vēlmi šo omleti pagaršot traucās intersentu pūļi, ieskaitot, slavenības, valdību vadītājus un karaļus.

Vairāk par šo viesnīcu un slaveno omleti var uzzināt šeit

Šī omlete viensnīcas ēdienkartē ir saglabājusies līdz mūsdienām. Omletes mīklas recepte tiek rūpīgi slēpta, un, ja tajā ir kāda īpaša sastāvdaļa, tas atklāts netiek. Apmeklētāji vien var redzēt pašu cepšanas procesu - ritmisku, vai drīzāk muzikālu mīklas maisīšanu, omletes karsēšanu dzīvas uguns krāsnī un pasniegšanu. No tā, cik ir atļauts redzēt viesiem, var saprast, ka

  • olas tiek kultas ar roku aptuveni 5 minūtes
  • sviests uz pannas netiek žēlots
  • mīkla tiek piepildīta līdz pannas augšai
  • no sākuma pannu ar omleti karsē aptuveni 20 sekundes uz atklātas liesmas
  • pēc tam panna ar omleti tiek novietota blakus atklātai ugunij un šādā vietā turēta 3-4 minūtes

Starp Pulāras omletes baudītājiem vienaldzīgo nav, vieniem tā ārkārtīgi garšo un tie saka, ka tā ir katra iztērētā eiro vērta (Pulāras omlete šajā viesnīcā maksā 38 eiro bez piedevām, ar piedevām aptuveni 50-70 eiro atkarībā no sezonas), citiem tas šķiet negaršīgākais ēdiens pasaulē.

Šī recepte, protams, ir mana versija par slaveno Pulāras omleti, cenšoties rezultātu maksimāli pietuvināt oriģinālam.

Atzīšos, ka man Pulāras omlete garšo vienīgi ar bagātīgām piedevām. No plikas "Pulārietes" gan atteiktos. Bet tas ir mans subjektīvais vērtējums.

Pagatavošana:

Olu dzeltenumus atdala no olu baltumiem.

Olu baltumiem pieliek šķipsniņu sāls un puto, līdz izveidojas noturīgas putas.

Olu baltumiem pa vienam pieputo olu dzeltenumus.

Uz pannas uzliek piciņu sviesta un pannu uzliek uz nelielas uguns, lai sviests izkūst.

Kad sviests izkusis, uz pannas uzlej olu masu, uzliek pannai vāku un cep 3 minūtes.

Tad noņem pannai vāku un ar lāpstiņu uzmanīgi paceļ vienu maliņu omletei. Ja apakša ir jau apcepusies, tad ar ar tās pašas lāpstiņas palīdzību, paslidina apakšā vēl sviestu vairākas vietās. Ja apakša vēl nav aprautam tad turpina cepšanu vēl kādu minūti zem vāka un atkal paskatās.

Pēc sviesta paslidināšanas omleti cep vēl 1 minūti zem vāka.

Tad omelti uzmanīgi noņem no pannas un pārloka uz pusēm, ar lāpstiņu pieturot, lai omleti neatliecas atpakaļ.

Ja ir vēlme, omleti var pildīt ar sieru, šķiņķi, sēnēm, jūras veltēm un papildināt ar dažādām mērcēm.

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē