sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Eklēri


recepte-ekleri-eclair-recipe

180 °C

15 min

cm

h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 3886 kcal
100 gramos: 319 kcal

Eklēru rašanos datē ar deviņpadsmito gadsimtu un par tā dzimšanas vietu tiek uzskatīta Francijā, kur līdz 1850. gadam to sauca par "pain à la Duchesse" vai "petite duchesse" jeb latviskojot par "Hercogienes maizi" vai "Mazo hercogieni"

Savukārt "eklēra" vārdā šo kūciņu sāk saukt ap 1860. gadu, turklāt, gan angļu, gan franču valodā. Pirmā zināmā "éclairs" recepte angļu valodā parādās Bostonas Pavārmākslas skolas pavārgrāmatā, kas izdota 1884. gadā.

Pārtikas vēsturnieki spriež, ka eklērus tā pašreizējā izskatā sāka gatavot slavenais franču šefpavārs Antonions Carême (1784–1833).

Eklērus pazīst ne tikai Francijā. Dažas konditorejas ķēdes Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā tirgo "Long John donuts" vai "éclair donuts", taču tie nav gluži eklēri, kādus pazīst Francijā un Latvijā.

Eklērus gatavoja arī padomju laikos Latvijā un tie bija teju katras konditorejas sortimentā.

Kā no plaucētās mīklas pagatavot zemeņu vējakūkas, var atrast šeit

Pagatavošana:

Katlā ieliek 100 g sviesta, ielej ūdeni un liek vārīties. Kad sviests izkusis un ūdens sācis burboļot, karstajā masā ieber miltus un ar karoti aktīvi maisa, līdz mīkla saveļas bumbā.

Katlu noņem no uguns un atsāj nedaudz atdzist. Padzisušā, bet vēl siltā mīklā pa vienai ieputo olas.

Mīklu iepilda konditorejas tūtiņā un uz pannas izspiež garenas strēmeles.

Liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes. (Cepšanas laiks atkarīgs no eklēru lieluma- jo lielāks, jo ilgāk būs jācep.)

Izcepušos eklērus izņem no plīts un atstaj atdzist.

Krēmam 150 g sviesta saputo ar kondensēto pienu un kakao.

Eklēram abos galos izurbina saurumiņu un pa to ar koditorejas maisiņa un stingra uzgaļa palīdzību iepilda krēmu.

Tradicionāli eklērus pārklāj ar šokolādes glazūru, ko gatavo, gabaliņos salauztai šokolādei uzlejot uzkarsētu saldo krējumu un izmaisot.

Šokolādes glazūras vietā var izmantot arī cukura glazūru, ko gatavo 100 g pūdercukura, sajaucot ar aptuveni 30 g karsta ūdens vai kādas augļu vai ogas sulas (šķidrums jāpievieno pakāpeniski, iemaisot to cukura masā, līdz izveidojas masa, kuru var uzklāt uz eklēra virsmas).

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē