sīpoli
Viens
lasis
Divi
gatavs
Gatavs
kalendārs

Šodien vārda dienu svin

 

 

Zivs un kartupeļu sacepums


recepte-zivs-sacepums

180 °C

30 min

cm

h

Sastāvdaļas:

Kalorijas
Visā izstrādājumā: 2898 kcal
100 gramos: 111 kcal

Zivs zem pūkainas un mīkstas kartupeļu biezputras sedziņas. It kā jau nekas neparasts, tomēr šajā receptē, ko man ieteica viena kurzemniece, ir divas lietas, kas mani mulsināja, pirms biju pagaršojusi, proti: vārīta ola sacepumā un pienā vārīta zivs. Taču, ja jau suiti mielojas ar pienā sautētām reņģēm, tad kāda vaina varētu būt pienā izvārītai zivij? Un tiešām nebija.

Sacepumam var izmantot arī iepriekš gatavotu kartupeļu biezputru. To var bagātināt ar kādu gabaliņu žāvētas zivs vai garnelēm, seleriju vai diļļu lapiņām, vai arī atteikties no vārītās olas un zirnīšiem.

Pagatavošana:

Pirms šaut sacepumu krāsnī, ir jāsagatavo tā sastāvdaļas - kartupeļu biezputra, zivs, mērce un jānovāra olas.

Kartupeļu biezputrai nomizo kartupeļus un tos izvāra, neaizmirstot pielikt šķipsniņu sāls. Izvārītos kartupeļus sastampā, pievieno 50g sviesta un 100g silta pienu. Masu kārtīgi samaisa vai saputo. Ja vajadzīgs, pēc garšas pieliek vēl sāli.

Kamēr vārās kartupeļi, izvāra olas (aptuveni 7 minūtes) un pienā novāra zivi (zivs fileju uzliek uz sakarsētas pannas, apber ar sāli un pipariem, uzlej 500 g piena, virumā ieliek vairakās daļās sagrieztu sīpolu, 6 krustnagliņas, 4 smaržīgos piparus, 2 lauru lapas. Virumu vāra uz mazas uguns aptuveni 10 minūtes.) Kad zivs izvārījusies, to ar putu karoti uzmanīgi izņem no piena, bet pienu nokāš. Izvārītie sīpoli, pipari, krustnagliņas un lauru lapas vairs nebūs vajadzīgas, bet piens gan.

Mērcei uz pannas izkausē 50 g sviesta, izkausētajā sviestā iemaisa pusi miltu. Kad milti iemaisīti, pielej nedaudz piena, karsējot izmaisa, tad iemaisa atlikušos miltus. Pēc tam pa nelielai porcijai maisot pievieno atlikušo pienu. Tādā veidā mērcē neveidosies kunkuļi. Gatavajā mērcē pievieno maltus piparus, muskatriekstu un, ja nepieciešams, pēc garšas arī sāli.

Kad visas sastāvaļas gatavas, cepešpannā ar pietiekami augstām malām ieklāj zivs gabaliņus, uz tiem - šķēlītēs sagrieztas vārītas olas un zaļos zirnīšus (der gan konservēti, gan noblanšēti). To visu pārlej ar mērci, bet virs tās uzliek kartupeļu biezputras sedziņu. To pārkaisa ar sarīvētu sieru. Sacepumu cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu karstumā aptuveni 30 minūtes.

Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām

Citiem šobrīd patīk:

Palīgi virtuvē