Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Švarcvaldes ķiršu kūka savu nosaukumu drīzāk ieguvusi no ķiršu degvīna nevis no īstajiem Švarcvaldes mežiem. Ķiršu degvīns jeb ķiršūdens kā to sauc paši vācieši ir neatņemama šīs kūkas sastāvdaļa.
Kūku 1915. gadā Bonnas kafejnīcā Arend sāka piedāvāt konditors Josefs Kellers. Vēlāk viņš pārcēlās uz Bodenas ezeriem, atvēra tur kafejnīcu sāka piedāvāt šo torti. Ar to brīdi ari torte sāka savu popularitātes gājienu
Švarcvaldes tortes oriģinālā recepte ir apskatāma Schäfer konditorejā Vācijas pilsētā Tribergā. Ja kāds tur dodas garām, var palūkot, cik šī recepte atšķiras no oriģinālās.
Šajā konditorejā var nogaršot īstu švarcvaldieti, jo to gatavo pēc oriģinālās receptes.
Lai torte nebūtu sausa, ķiršu degvīnu, gatavojoyt torti, nedrīkst žēlot. Ja to ir paredzēts dot bērniem vai arī tortē nevēlas tik daudz alkohola, tad biskvītu labāk cept nevis pēc šīs oriģinālās receptes, bet ga pēc šīs receptes
No kopējā produktu daudzuma biskvītam atmēra tik daudz ēdamkarotes cukura, cik ir olas, un uz pusi mazāk kartupeļu miltu.
Biskvītam saputo olu dzeltenumus ar siltu ūdeni un pusi no atmērītā cukura daudzuma.
Atsevišķi saputo olu baltumus ar otru pusi atliktā cukura daudzuma.
Olu baltumus uzmanīgi iemaisa saputotajos olu dzeltenumos.
Miltus, atliktos kartupeļu mitus, kakao un cepamo pulveri samaisa un iesijā olu masā.
Biskvītu liek cepties. Kad tas ir gatavs, to atdzesē un horizontāli pārgriež divās vietās, lai veidotos trīs kārtas.
Ķiršus atdala no kauliņiem. Daļu atliek dekorēšanai, bet daļu kopā ar ķiršu sulu liek vārīties.
Kad sula sāk vārīties, atlikušo kartupeļu cieti iemaisa aukstā ūdenī un pēc tam to, savukārt, vārošajā ķiršu sulā.
Maisot ļauj ķīselim uzvārīties, tad to noņem no uguns, pielej šļuku ķiršu degvīna, ja torti nebaudīs bērni, un atdzesē. Ķiselim jāsanāk diezgan biezam
Saldo krējumu saputo ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru.
Kārto torti. Apakšā liek pirmo biskvīta kārtu, ko apslaka ar ķiršu degvīnu vai ķiršu sulu.
Uzsmērē pusi no ķiršu ķīseļa, 1/4 saputoto saldo krējumu un otru biskvīta kārtu.
Uz otrās kartas atkārto iepriekšējo procedūru: ķiršu degvīns, ķiršu ķīselis, saputots saldais krējums.
Kūku noslēdz ar trešo biskvīta kārtu un saldo krējumu.
Ar atlikušo saputoto saldo krējumu apsmērē tortes sānus.
Rotā ar ķiršiem un šokolādi.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām