Šodien vārda dienu svin
Šodien vārda dienu svin
Ņujorkas siera kūku priekšgājējas, kas tika saldinātas ar medu, bija pazīstamas jau antīkajā Grieķijā. Nedaudz modernāka versija parādījās Anglijā. Katrā ziņā par to liecina 1390. gadā izdotā angļu pavārgrāmata "Forme of Cury".
Amerikā šīs kūkas slavas sākums meklējams 1872. gadā, kad piensaimnieks Viljams Lavrencs centās radīt sieru, kas atgādina slaveno fraču sieru "Neufchâtel". Viņam gan neizdevās radīt fraču siera klonu, taču radās "Philadelphia" siers, ko tradicionāli Amerikā izmanto siera kūku gatavošanā.
Par to, tieši kurš radīja mūsdienu Ņujorkas siera kūkas recepti, vēsturnieki strīdas. Vieni vairāk piekrīt stāstam par vācu imigrantu Arnoldu Rūbeni, kurš savā restorānā Ņujorkā sācis piedāvāt šādu kūku. Citi vairāk sliecas ticēt tam, ka visīstenākā Ņujorkas siera kūku tikusi pasniegta "Lindy's"restorānā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados.
Šobrīd Ņujorkā ir vairāki restorāni, kas nes "Lindy's" vārdu un kuros var nogaršot siera kūku. Taču tie ir slavenā trīsdemito gadu Lindy's vārda brāļi. 1921. gadā restorānu ar šādu nosaukumu dibināja Leo Lindemans un tieši šajā un otrajā Lindy's restorānā savulaik tika pasniegtas slavenās siera kūkas. Pagājušā gadsimta vidū tie aizvērās.
Kūkas pamatnei sadrupina cepumus, samaisa ar 15 g cukura, sviestu un visu atkal labi samaisa.
Cepumu masu ieklāj kūkas formā un liek cepties aptuveni 15 minūtes. Izcepto cepumu izņem no krāsns un noliek dzesēties.
Kūkas pildījumam bļodā samaisa pūdercukuru ar miltiem un tad šajā masā iemaisa sieru, citrona miziņu un pusi no citrona sulas.
Pa vienai pievieno olas, pēc tam saldo krējumu. Siera kūku gatavošanas meistari pildījumu maisa ar roku nevis ar mikseri, lai nepārkultu masu.
Kad visas sastāvdālas iemaisītas, bļodu vairākas reizes uzit pa galda virsmu, lai atbrīvotu no krēma lieko gaisu.
Pildījumu uzlej uz izceptās pamatnes.
Cepeškrāsns temperatūru noregulē uz 200 grādiem pēc Celsija un kūku liek cepties cepeškrāsnī šādā temperatūrā aptuveni uz 10 minūtēm. Pēc tam temperatūru samazinā līdz 110 grādiem pēc Celsija un cep vēl aptuveni 30 minūtes.
Pēc tam izslēdz cepeškrāsni, atver cepeškrāsns durvis un atsāj kūku cepeškrāsnī vēl uz 2 stundām.
Virskārtai saputo skābo krējumu ar 15 g cukuru un citrona sulu.
Ar to pārklāj kūku.
Kūku pārkāj ar pārtikas plēvi un liek leduskapī atdzesēties vismaz uz 8 stundām.
Ja ērtāk produktus ir nevis svērt, bet mērīt ar karotēm, glāzēm vai tasēm, lūdzu, izmantojot rīku . Tāpat, ja ir nepieciešams palielināt vai samazināt porcijas lielumu, lūdzu, izmantot rīku . Abi šie rīki atrodas pie sastāvdaļām